Bankene tjener mye på forbrukslån på grunn av den høye effektive renten på lånene, og hadde det vært opp til dem, ville du kunnet låne så mye som du ville. Heldigvis er det satt en rekke krav til bankene slik at privatpersoner som ønsker å låne penger ikke får låne mer enn man klarer å betjene.
Maksgrensen for forbrukslån
Staten regulerer hvor mye banken kan gi deg i forbrukslån, og per i dag er denne grensen satt til kr 500 000. Det er derimot mange andre kriterier som ligger til grunn før et slikt lånebeløp kan innvilges. Blant annet må du være over en viss alder. Noen banker har minste aldersgrense mellom 20 – 25 år for store beløp, og noen banker som låner ut mindre har en grense på 18 år. Det kreves også at du er i fast jobb og har en viss inntekt avhengig av lånebeløp, samt at du har en god betalingshistorikk. Alt dette gjør at du har en slags sikkerhet i at du ikke vil kunne låne mer penger enn du kan betale tilbake.
Vanskelig å betale tilbake forbrukslånet
Selv om du i utgangspunktet har råd til å betjene lånet ditt, kan det skje ting som gjør at det vil bli vanskelig å betale tilbake i tide. Man kan for eksempel miste jobben, bli sykemeldt eller få andre høye uforutsette utgifter. Derfor er det viktig å ikke låne for mye når du først søker om forbrukslån, men å være edruelig i sine beregninger. Det vil også lønne seg å tegne en låneforsikring, som enkelte banker tilbyr. Dette gjør at du vil være sikret mot perioder der du av en eller annen grunn ikke skulle evne å betale, og vil definitivt gjøre nattesøvnen bedre.