Å ta opp et forbrukslån vil si at man får ekstra penger man kan benytte til hva man ønsker. Lånet er tilgjengelig for de fleste, og det kreves ikke pant for pengene. I media hender det at denne formen for lån får en del negativ kritikk. Ofte skyldes det heller, at lånetakere ikke har klart for seg, hvilke forpliktelser de egentlig har tatt på seg. Har man ikke vurdert både fordeler og ulemper kan det føre galt av sted.
Forbrukslånets fordeler
Å finansiere ting som bolig og bil på kun egen lønn er umulig (for den jevne nordmann). Dermed er lån blitt en normal form for gjeld, til finansiering. Forbrukslån er også økende i bruk. Mange har sett hvilke fordeler denne formen for lån kan ha. Det kan finansiere alt fra en ferietur til båtkjøp. Det handler kun om hva du er interessert i. Den beste fordelen med et usikret lån er alle variasjonene en finner. Det er mulig å få lån på dagen, fleksible nedbetalingsordninger og enkelte banker kan tilby betalingsutsettelse. Det gir deg fordeler til finansiering du ellers ikke ville hatt via et ordinært banklån.
Forbrukslånets ulemper
I utgangspunktet kan det kanskje ikke kalles en ulempe. Alle vet de tar opp en ekstra økonomisk forpliktelse ved et forbrukslån. Ulempen er vel heller hvilke konsekvenser det kan få om du ikke betaler, eller har satt deg inn i lånebetingelsene. Da dette er usikrede lån vil renten være høyere enn på et sikret lån. Har man ikke tatt høyde for eventuelle renteøkninger, på toppen av ordinær rente, kan det straffe seg. Ulempen man da får er at man vil få økte utgifter, og ved store forbrukslån kan det bli en del kroner pr år. Kommer man i en situasjon hvor man ikke klarer betale lånet vil det fort bli vanskelig økonomisk.